Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2022 22:09 - Традиция, лекарство, хармония...
Автор: knowings Категория: Други   
Прочетен: 1734 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 22.08.2022 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В своята родина Китай, чаят е познат от незапомнени времена.

Неговата история е от четири и половина хилядолетия.

Чаят е бил лекарство преди да стане традиция, отъждествяван е с естетиката и красотата, поезията и всичко прекрасно. 


image

Японският учен и писател Какудзо Окакура пише: "Отначало чаят е бил лекарство, по-късно е станал традиционна напитка. През VII в. в Китай той е бил тема на поезията, изискано развлечение. През XV в. в Япония се ражда религията за естетичното - "чаизъм". ""Чаизмът" е култ към прекрасното сред баналните факти на ежедневието." 

До средата на XIX в. Китай бил единственият доставчик на чай в целия свят. 

Тайните по отглеждането и преработването на чая старателно са се пазели. 


image
 

Твърди се, че чаените семена и технологията на преработването били откраднати в Китай от някакъв англичанин и от този момент Британска Индия става конкурент на Китай. 

В Шри Ланка отглеждането на чая се развива след масовата гибел на кафеените плантации в края на XIX в. В настоящия момент в промишлени мащаби чай произвеждат над 30 страни в света. Основни производители са Индия, Китай, Шри Ланка, Индонезия, Пакистан, Япония, Малайзия, Бирма, Тайланд, Виетнам, Иран, Турция. 

За разлика от капризните кафеени дървета, чаените храсти виреели успешно и в Русия. Първият чаен храст се появил през 1817 г. в Никитската ботаническа градина в Крим. От средата на XIX в. в Грузия започват да отглеждат чай. От 1900 г. чаени храсти се отглеждат в района на Сочи, те добре се приспособили в Дагомис и Гойтха. От това време водят началото си краснодарският и руският чай. 

През 1974 г. общо в света били произведени 1,3 милиона тона чай. 

Съществуват четири основни вида обработен чай - черен, зелен, червен и жълт. 

При производството на зеления чай от технологията се изключват сушенето и ферментацията, а червеният и жълтият чай се получават в резултат на непълна ферментация.. Много цененият от познавачите цветен чай се произвежда от специално събрани пъпки от връхчетата на филизите, които са покрити с лек сребрист пух. Ако пъпките се изсушат леко отначало на сянка, а после на слънце, ще се получи много скъп "императорски" чай. Такъв чай се произвежда само ръчно. 

В чая има повече от 20 етерични масла, определящи неговия аромат. Те са изключително летливи. Ако се претопля вече запарен чай или чаят се преварява, етеричните масла изветряват, ароматът се губи.

Около 15-30 на сто от чая са дъбилните вещества. Заради танините чаят получава тръпчив вкус и тъмнокафяво оцветяване. Танините са полезни при лекуването на много чревни заболявания. В групата на танините влизат чаените катехини, в това число и епикатехините, притежаващи свойствата на витамин P. Чаените катехини укрепват кръвоносните съдовеи намаляват пропускливостта на стените им. 

В чая има едва ли не цял комплект от витамини: 
С, B1, B2, PP, пантеонова киселина и др. В напитката преминава 80-90 на сто от витамин C.
В пресните листа на грузинския чай витамин C е три-четири пъти повече от съдържанието му в лимоновия сок. 
В чая се съдържат и белтъчини, около 17 аминокиселини, различни пигменти, глюкозиди, въглехидрати. 

Лечебните свойства на чая са открити много отдавна. Той стимулира жизнената дейност, регулира храносмилането, притежава бактерицидни свойства, полезен е при разстройство на стомаха. Установена е важната роля на чая при нормализирането на обмяната на веществата. Благотворно е действието на чая върху бъбреците. Чаят подобрява дихателния обмен и е висококалоричен. 

Към X в. чаят става традиционна национална напитка в Китай, а в Япония широката му употреба е започнала не по-рано от XVIII в. независимо от това, че като култова напитка той е известен там много векове преди това. 

В Западна Европа чаят за първи път бил внесен от португалците през 1517 г., а през 1610 г. от холандците. Но употребата му не излизала извън пределите на привилегирован кръг от хора. В 1664 г. английският крал получава като подарък от Остиндийската компания два фунта чай. Чаят допаднал на двора и в скоро време станал любима напитка на англичаните. 

Трябва да имаме предвид, че преди чая в Европа се е появило кафето и то се е оказало твърде силен конкурент. Тук не става дума за вкусовете, навиците или традициите. По това време кафето било много по-евтино от чая. Кафето се произвеждало от колониите, където се използвала евтина работна ръка, а чаят трябвало да се купува от Китай. С Китай търгували главно Англия и Холандия. Не е чудно, че именно в тези страни чаят бил широко разпространен. 

Консумацията на чай се увеличила много, когато Китай загубил монопола върху производството му и на пазара се появил чай от Индия, Шри Ланка и Индонезия. Чаят поевтинял и станал по-популярна напитка.  

image



Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 40998
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол